Featured Image
5 juni 2023
 — 
4 min read

Je elektrische auto als powerbank: in deze woonwijk is dat heel normaal

Utrecht heeft een wereldprimeur: nieuwbouwwijk Cartesius is de eerste bidirectionele woonwijk ter wereld. Dat betekent dat de batterij van elektrische auto’s als opslag dient van duurzame energie. Eén auto kan op die manier een heel huizenblok van stroom voorzien.

“Toen ik jaren geleden elektrisch ging rijden en me realiseerde hoe groot de batterij van de auto was, vroeg ik me af: wat als we die batterij zouden kunnen gebruiken als opslag van zonne- of windenergie?”, vertelt Robin Berg, eigenaar van We Drive Solar. Zijn bedrijf bouwt aan een oplossing voor een slimmer energiesysteem met behulp van elektrische deelauto’s.

Gouden ei
“In Nederland wekken we ongelooflijk veel zonne- en windenergie op”, vertelt Berg. “Dit voorjaar is het al meerdere dagen voorgekomen dat 100 procent van alle energie die we in ons land verbruikten, van de wind of de zon kwam. En dan houden we nog steeds energie over om te exporteren naar Duitsland en België. We produceren dus meer dan we gebruiken. Wat als we dat teveel aan energie zouden kunnen opslaan, zodat we die ’s avonds kunnen gebruiken als de zon onder is en we televisie willen kijken? Zo’n buffer is het gouden ei van de energietransitie.”

Dat gouden ei zit verstopt in de vorm van een batterij in elektrische auto’s. Berg: “Het mooie is dat deze batterijen steeds meer opslagcapaciteit krijgen naarmate de technologie vordert. Eén accu kan genoeg stroom bevatten om je huis 2 weken lang op te laten draaien. Met 10.000 elektrische auto’s kun je een stad als Utrecht 24 uur van zonne- en windenergie voorzien.”

Zonne-energie in donker
In de nieuwe Utrechtse wijk Cartesius leveren straks een groot aantal deelauto’s van de IONIQ 5 van Hyundai duurzame energie aan woningen. Dankzij de zogenaamde ‘Vehicle-to-Grid’ technologie kunnen de accu’s niet alleen opladen, maar ook terug laden om deze stroom voor andere toepassingen te gebruiken. “Zo kunnen auto’s volledig opladen als de zon schijnt of als het waait, maar onze huizen juist van energie voorzien als het donker is of als de wind is gaan liggen.” Volgens Berg heeft de steun vanuit de gemeente en provincie enorm geholpen om het project in Utrecht tot een succes te maken. “Utrecht heeft hoge ambities als het gaat om het maken van een duurzame, leefbare stad met schone lucht. Zij waren vastberaden de eerste bidirectionele stad ter wereld te worden en dat zorgde ervoor dat netbeheer, de universiteit en bedrijven als Hyundai zijn aangehaakt en fors hebben geïnvesteerd in de technologie. Dat geeft een enorme impuls aan onze missie: het energiesysteem van de toekomst versneld vormgeven.”

Piept en kraakt
Want snelheid is geboden, aldus Berg. “Het goede nieuws is dat een wereld zonder fossiele brandstoffen eindelijk in zicht begint te komen”, zegt hij. “Maar de energietransitie moet wel dit decennium plaatsvinden, anders komen we wat klimaatverandering betreft in een gevaarlijke situatie terecht, waar we al steeds vaker de grillen van zien.”

“Zonne- en windenergie zijn geschikte energiebronnen voor de toekomst, maar we lopen tegen de beperkingen aan van ons energiesysteem. Kabels kunnen de hoeveelheid elektrische auto’s en warmtepompen niet aan, energieprijzen schieten alle kanten op, Russisch gas en gas uit Groningen kan niet meer, door de droogte in Frankrijk draaien de kerncentrales daar steeds vaker op half vermogen terwijl het hele land er afhankelijk van is, kortom: alles piept en kraakt.”

Berg besluit: “Het is de grote uitdaging om snel windmolens en zonnepanelen bij te bouwen en om tegelijkertijd buffers te hebben waarin we al die op piekmomenten opgewekte stroom kunnen opslaan. Ik heb goede hoop dat dit gaat lukken. Maar tot de dag dat ons dat is gelukt, blijft het spannend.”

VOORRANG AAN SCHONE MOBILITEIT 
Wereldwijd rijden er bijna een miljard voertuigen rond, de meeste daarvan op fossiele brandstoffen. Dat moet veranderen, meent Hyundai. Fossiele brandstoffen raken uitgeput, vervuilen de lucht en vormen een bedreiging voor onze gezondheid. Hyundai wil uitgroeien tot het duurzaamste automerk ter wereld en een voorloper zijn op het gebied van kunstmatige intelligentie, smart cities en een emissielozewaterstofmaatschappij. Zodat ook volgende generaties kunnen blijven genieten van onze aarde. Lees meer op hyundai.nl

Volg Hyundai